Båthavna i Drøbak

Hvordan skal Frogn kommune raskt gjennomføre de tiltakene i Oslofjordplanen som kommunen har ansvaret for?

Vil ordføreren legge opp til en politisk behandling av tiltakene?

Frogn Arbeiderparti har store forventinger til at ordfører Sigbjørn Odden følger opp forventingene i brevet fra Klima og miljøministeren datert 15.12.23. Her ber statsråden kommunene om raskere iverksettelse av tiltak for å redde Oslofjorden. 

Derfor har Frogn Arbeiderparti satt saken på dagsorden i kommunestyret hvor vi ber om en redegjørelse om hvordan skal Frogn kommunen raskt gjennomføre de tiltakene i Oslofjordplanen som kommunen har ansvaret for og at ordføreren legge opp til en politisk behandling av tiltakene i den nasjonale helhetlige tiltaksplanen for en ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv.

Regjeringen er i gang med et krafttak for Oslofjorden, og har igangsatt tiltak for å redusere påvirkning fra blant annet avløp og jordbruk. I en ny rapport fra Miljødirektoratet om status for gjennomføring av tiltak i Oslofjordplanen, framheves det at det legges ned en betydelig innsats på mange fronter, men at arbeidet med å gjennomføre tiltakene går for sent. Her har kommunene en sentral rolle.

Frogn kommune er i gang med bl.a. å utrede mulighetene med nitrogenrensing fra avløp og tilknytte oss til Veas renseanlegg i Asker, dette er et viktig tiltak, men langt fra nok for å redde livet i Oslofjorden. Økosystemet i Oslofjorden har store utfordringer, med overfiske, stor tilførsel av nitrogen fra avløp og jordbruk, og nedbygging og utfylling av strandsoner. Den samlede belastningen på fjorden er for stor, og fjorden har blitt et økosystem i ubalanse.

Derfor er det helt avgjørende at kommunene iverksetter en rekke tiltak. I Oslofjordplanen løftes spesielt arbeidet med å redusere påvirkning fra fiskerier, bedre tilsyn og kontroll, innsats mot fremmede arter, og mer aktiv bruk av plan- og bygningsloven frem som satsingsområder for å ivareta viktig natur.

Det er forventet at alle kommunene langs Oslofjorden skal ha et økt fokus på bevaringstiltak i strandsonen, og at det tas hensyn til naturtyper og arter i det marine miljøet. Store deler av strandsonen er allerede er nedbygget i dette fjordområdet, og ytterligere bit-for-bit påvirkning (eks. utfylling) av strandsonen samlet sett utgjør en svært uheldig belastning for miljøet i fjorden. Derfor er det viktig at kommunen har et bevisst forhold til bruk av overskuddsmasser i for eksempel utfyllinger, spesielt der viktige bløtbunnsområder, og andre viktige marine naturtyper er lokalisert.

Det er et sterkt press på arealene i strandsonen langs Oslofjorden, og den samlede belastningen er høy. Over tid har utbygging og andre tiltak redusert allmennhetens tilgang til strandsonen nettopp gjennom en bit-for-bit-nedbygging av arealene. Det er imidlertid kommunens arealplanlegging som er den mest avgjørende faktoren for å ivareta ulike hensyn, og miljømyndighetene mener det er behov for å stramme inn praksis, særlig med hensyn til etablering av ny bebyggelse, og utvidelse av eksisterende bebyggelse i strandsonen.

Her viser vi bl.a. til:

-      Kommunen må jobbe systematisk med miljøtiltak knyttet særlig til utslipp fra kommunalt avløp og avløp i spredt bebyggelse, kantsoner langs vassdrag og tiltak som sikrer vannmiljøet gjennom god arealplanlegging.

-      Sikre en strengere praktisering av byggeforbudet i strandsonen, og jobbe med å fjerne ulovlige stengsler som hindrer allmennhetens tilgang til strandsonen.

-      Etablere rutiner for å sikre viktige naturforekomster i sjø, samt få oversikt over antall inngrep som går utover marine naturtyper.