Det grønne skiftet
Frogn Arbeiderparti mener at oppføring av bygg i kommunens regi skal vurderes utført i massiv tre eller reisverk av trematerialer og det skal fremgå av anbudsgrunnlaget. Kommuner og fylker kan spille en sentral rolle i klimaarbeidet og overgangen til det grønne skiftet, ikke minst innenfor bygg og boligsektoren.
Det finnes mange ting en kommune eller en fylkeskommune kan bidra med i overgangen til det grønne skiftet, ikke minst innen transport og avfall. Men også innenfor bolig- og byggsektorene finnes det et potensiale. Bygg står i dag for mer enn en tredel av alle klimagassutslipp. Økt bruk av tre som byggemateriale er ett enkelt tiltak norske kommuner raskt kan bruke i arbeidet for reduserte klimautslipp. Trær og skog er et av de viktigste elementene for å binde karbon og de norske skogene har et årlig nettoopptak av CO2 som tilsvarer ca. 50 prosent av klimagassutslippene fra andre sektorer i Norge. Ved å benytte tre som bygningsmateriale viser beregninger at man binder ca. 750 kg CO2 pr m3, mens man ved å bygge i stål og betong frigjør ca. 1000 kg CO2 pr m3.
De siste årene har massiv tre blitt et nytt produkt basert på tre – i tillegg til tradisjonelt reisverk. Det har vist seg at massiv tre i mange sammenhenger er en fullverdig konkurrent til stål og betong som byggemateriale i mange hustyper. Dette sett både i forhold til pris, bygge hastighet, arbeidsmiljø og bomiljø.
Rundt om i verden er denne byggemetoden i sterk vekst og møter annerkjennelse i mange miljøer. I Norge er byggemetoden kommet i gang og særlig har det blitt bygd mange studentboliger i massiv tre i tilknytning til høyskoler og universiteter. Flere kommuner vurderer å øke bruken av massiv tre i bygg – det kan være skoler, sykehjem, omsorgsleiligheter mm. Potensialet er likevel enda større.
Stortingets har gjort vedtak om at Norge skal redusere klimagassutslippene i Norge med 40 % innen 2030, sammenlignet med 1990-nivå. De har også vedtatt at Norge skal være et lavutslippssamfunn i 2050. Skal vi få til dette må alle gode krefter bidra og følge opp med konkrete tiltak.
Østfold fylkeskommune har i den anledning vedtatt at alle bygg som oppføres i fylkeskommens regi skal vurderes oppført i tre. Rakkestad kommune har vedtatt at oppføring av kommunale bygg skal skje innen bærekraftige rammer og med fornybare råstoff. I tillegg vedtok de at bygg i kommunens regi alltid skal vurderes utført i massiv tre eller reisverk av trematerialer og det skal fremgå av anbudsgrunnlaget.
I en undersøkelse gjennomført sommeren 2015 ovenfor alle landets ordførere og rådmenn sier for øvrig 45 % at de ikke har tilstrekkelig kunnskap i egen kommune om miljø- og klimafordelene ved bruk av massiv tre som byggemateriale. 27 % mener de har det. Så mange som 28 % vet ikke om de har slik kompetanse. I Rakkestad kommune er de i ferd med å bygge opp slik kompetanse, og vi vet at for at tre som byggemateriale skal få reell effekt som et nasjonalt klimareduserende tiltak, så må alle norske kommuner bli bedre:
o Etterspørre av trekonstruksjoner, for å øke markedsandelen
o Bestillere, med kunnskap og kompetanse
o Støttespillere, for virksomheter som vil ta en risiko.