Klimatiltak som reduserer klimautslipp
Frogn Arbeiderpartiet mener at Frogn kommune bør sette seg som mål å innføre klimabudsjetter fra 2018. I budsjett og handlingsplan må det framkomme konkrete tiltak og hvor store reduksjoner som må oppnås og hvilke tiltak som må iverksettes for å nå målene om reduserte klimautslipp på de ulike sektorene.
Klimaproblemet er sammen med bekjempelse av sult og fattigdom, blant de aller største utfordringene verden står overfor. Klimagassutslippene er nasjonale. Dette betyr at hver enkelt nasjon har et stort ansvar for at klimamålene skal nås.
Norge har vedtatt å kutte klimagassutslippene med 40 prosent innen 2030. Arbeiderpartiet mener at omstillingen av Norge til et lavutslippssamfunn må skje fortløpende.
Kommunen rår over en rekke direkte virkemidler der man kan gjøre prioriteringer som sikrer en klimavennlig utvikling. Kommunens budsjett og handlingsplan er det viktigste styringsdokumentet hvor det må gjøres tydelige prioriteringer, i tillegg til egne tiltak innen transportsektoren, plan, utbygging og innkjøp.
Frogn kommune har igangsatt en rekke tiltak gjennom kommunestyremeldingen om klima og energi og oppfølging av denne. Likevel mener vi at det er behov for både forsterkning og raskere iverksetting av disse tiltakene i tillegg til andre klimareduserende tiltak.
Klimabudsjett og handlingsplan
Arbeiderpartiet mener at Frogn kommune bør sette seg som mål å innføre klimabudsjetter fra 2018. I budsjett og handlingsplan må det framkomme konkrete tiltak og hvor store reduksjoner som må oppnås og hvilke tiltak som må iverksettes for å nå målene om reduserte klimautslipp på de ulike sektorene.
Organisering av klimaarbeidet internt i kommunen
Det grønne skiftet innebærer at alle kommunens virksomheter må bidra på sine ansvarsområder og sammen med innbyggerne for å bidra til reduserte utslipp i Frogn.
De 3 områdene som har de største klimautslippene og hvor det er potensiale til å redusere utslippene fra, er transport, plan og bygg og avfallshandtering.
Vi mener at tiltak vil bidra til å nå målet om redusere klimautslippene Frogn vil være følgende:
Transportsektoren
Gjennom Oslopakke 3 er det utviklet et viktig virkemiddel for å regulere trafikken og vri bilparken over til utslippsfrie kjøretøy.
Ca 1/3 av kommunens innbygger pendler ut av kommunen og 32% av disse til Oslo. Ca 1500 av disse pendler med buss til Oslo m omegn, derfor påvirker Oslopakke 3 en stor andel av kommunens innbygger.
Arbeiderpartiet mener at gjennom målrettet tiltak skal Frogn kommune legge til rette for redusert bilkjøring ved å:
- arbeide for flere tilknytningsbusser fra hele kommunen inn mot trafikknutepunktene for buss fra Frogn
- legge til rette for flere pendlerparkeringsplasser ved trafikknutepunktene
- fase ut fossildrevne kjøretøy i kommunens regi til o-utslippskjøretøy
- legge til rette for flere ladepunkter i hele kommunen også ved pendlerparkeringsplasser
Sykkel og gange
Frogn kommune skal arbeidet for at flere bruker sykkel og gange daglig ved å:
- etablere sikker sykkelparkering ved trafikknutepunkter, skoler og andre sentrale møte- og arbeidsplasser i kommunen
- arbeide for et sammenhengende gang og sykkelveinett i hele kommunen
- arbeide for at ferdig stilling av «trygg skolevei» prosjektet forseres
- i samarbeid med skolene og de frivillige organisasjonene, igangsette aksjoner for å få flere til å gå eller sykle daglig.
Bygg og innkjøp
Kommunens anskaffelser er et sentralt virkemiddel, der kommunen kan stille krav om grønne innkjøp av varer og tjenester. Dette påvirker også markedet i mer klimavennlig retning. Det bør arbeides med et offensivt anskaffelsesstrategi for kommunen, der klima- og miljøhensyn skal være viktig del av strategien.
Gjennom standard kravspesifikasjoner skal det stilles krav til egen bygningsmasse, enten det skal bygges nytt eller totalrehabiliteres. Det er viktig å videreføre arbeidet med å implementere bærekraftsmål i standard kravspesifikasjonene, blant annet å vurdere bruk av tremateriale i bygningskropp og plusshus, eller 0-hus standard for bygg.
Frogn kommune skal:
- fastsette et konkret mål om redusert energibruk i eksisterende bygg sammenlignet med dagens nivå
- fase ut all oljefyr til oppvarming inkl. hytter over 70 km innen 2020
- Bream sertifisering av alle nye kommunale bygg
- stille krav til vurdering om bruk av trevirke, + hus, nullenergihus eller passivhus
- legge til rette for økt bruk av solcelleanlegg på både eksisterende og nye bygg
- legge til rette for el-bil lading i alle nye utbyggingsprosjekter
- krav om EPC (energisparekontrakter med garanti)
- Styrke bærekraft, klima- og miljøkrav i offentlige innkjøpsavtaler
Avfall
Frogn kommune skal legge til rett for å følge opp Follo Rens målsetting for avfallshandtering i Follo, ved å stimulere til økt kildesortering og gjenbruk/resirkulering
Gjennomsnittlig husholdningsavfall pr person i landet er 439 kg. Frogn ligger på 558 kg pr person.
En viktig forutsetning som bidrar til å begrense klimagassutslipp fra avfallshåndtering, er at både næringslivet og husholdningene sørger for en god sortering som tilrettelegger for økt materialgjenvinning.
Omlegging til «Grønn økonomi» og økt ressurseffektivitet vil bidra til reduserte klimautslipp og bedre miljø, samtidig som det gir gevinster for økonomi og samfunn. Ved å iverksette tiltak som bidrar til at ressurser forblir i økonomien, også etter at et produkt ikke lenger brukes til sitt opprinnelige formål. Dette vil gi den enkelte innbygger mulighet til å redusere sitt eget klimafotavtrykk og redusere klimautslippene.
Tiltak som bør iverksettes i Frogn kommune:
- gjennom kretsløpsbasert avfallshåndtering kan vi bidra til å redusere restavfallsmengden per innbygger med 30 % i forhold til 2014-nivå, innen 2025.
- ved å legge til rette for at innbyggere sorterer husholdningsavfallet riktig vi kan nå et mål om 50 % materialgjenvinning
- stille økte krav til kildesortering, resirkulering og gjenbruk av alt avfall fra de kommunale etatene.