bygging av bolig

Kommuneøkonomi

Kommuneøkonomien er som den private økonomien. Tallene er noe større, men prinsippene er de samme. Det må være et samsvar mellom inntekter og utgifter.

I de senere år har Frogn, brukt mye penger på investeringer i bygg og anlegg. Noen vil sikkert si «for mye». Men vi har også fått mye igjen for disse investeringene – investeringer det har vært stort politisk flertall for hele veien. Vi har fått kulturhuset «Smia», Ullerud Helsebygg, et opprustet idrettsanlegg på Seiersten, musikkens hus, mange nye og gode omsorgsboliger og et etterlengtet badeanlegg. Dette har medført store kostnader, men er samtidig store goder for oss i dag – og for kommende generasjoner. Det er kjent at badeanlegget ble dyrere enn hva vi så for oss fra starten, noe som ikke minst skyldes konflikten mellom kommunen og entreprenøren. Selve oppstarten av driften var også problematisk, da vi ble rammet av pandemien. I dag er anlegget svært populær og brukes av mange. Rent driftsmessig har «Bølgen» en solid framtid - det er selve anlegget – bygget – som har gitt økonomiske bekymringer.

Etter alle disse investeringene, har kommunen stor gjeld – og nå er den politiske utfordringen å få den ned så raskt det lar seg gjøre. Arbeiderpartiet vil videreføre ordningen med eiendomsskatt og være med på debatten om salg av kommunale eiendommer og grunn – som ikke berører skog og friarealer, nettopp for å få redusert gjelden.

At kommunen er et «spleiselag» kan nok oppleves som en floskel – men i realiteten er det jo nettopp det – et spleiselag. Vi bidrar med vår skatt, betaler avgifter og egenandeler – for å holde virksomhetene i gang. I tillegg kommer all den frivillige innsatsen som legges ned innen idretten, kulturlivet og på ulike sosiale arenaer. Alle bidrar på sin måte for å ha en god kommune å bo i.

Det var ikke med noen stor glede vi var med på å innføre eiendomsskatt, like lite som det er noen glede å si at vi ønsker å videreføre den, men vi mener det er viktig å si dette til innbyggerne nå før valget. Det finnes partier som ikke vil opprettholde eiendomsskatt – og det finnes partier som vil opprettholde den. Uansett, vil det være vi som bor i kommunen som må nedbetale gjelden. Med eiendomsskatt, vil det gå noe raskere – og det vil gå kortere tid med en svært stram økonomi. Uten eiendomsskatt, vil skattetrykket være noe lavere, men vi får en lengre periode med svært stram økonomi – og hvor kommunen må si «nei» til mange og viktige krav og forventninger.