Vi må forebygge og redusere sosiale og økonomiske forskjeller. For å få til dette, må folkehelsepolitikken favne både psykisk og fysisk helse.

Frogn Arbeiderparti glad for at folkehelsearbeidet i Frogn kommune settes på dagsorden til politisk behandling.

original_1478638657_495205

I debatten om folkehelsearbeidet la Vibeke Lundh Karlsen, fra Frogn Arbeiderparti la vekt på at vi må forebygge for mot sykdom og at mye av dette arbeidet pågår utenfor helsesektoren. Derfor må det legges til rette for samarbeide med frivilligheten og lokalsamfunnet, og samtidig innrette samfunnet slik at det blir lett å gjøre sunne og helsefremmende valg hver dag, gjennom hele livet.

Et viktig tiltak i så måte, og et område som ikke er dekket i særlig omfang i meldingen, er friluftslivet og den betydningen det har for folkehelsen. Vi vet at friluftsliv gir gode opplevelser og bedre folkehelse. Erfaringer fra «Friluftslivets år 2015» viser så langt at mye kan oppnås med målrettede tiltak, og at friluftslivet fortsatt har stort potensial som kilde til naturopplevelser og aktivitet for mennesker i alle aldre. Foreløpige tall viser at 22 % flere, dvs nesten en million flere nordmenn, har vært ute i år som følge av kampanjen. Økningen har vært størst i yngre aldersgruppene der frafallet fra organiserte fritidsaktiviteter også er størst, og der det er utfordringer i forhold til inaktivitet. Erfaringene fra tidligere år viser at aktiviteten går ned når kampanjen er over, det er derfor viktig å finne måter å fortsette den gode trenden. Her spiller de frivillige organisasjonene en stor rolle.

Frogn Arbeiderparti mener at friluftslivet kan være en viktig arena for integrering, som blant annet Groruddalenprosjektet i Oslo viste der friluftsliv ble brukt som et redskap for integrering.

Helseforskjellene i Norge er betydelige, og sosial ulikhet i helse er kanskje den største folkehelseutfordringen vi har i dag. Tilrettelegging for friluftsliv kan være ett av virkemidlene for å motvirke disse ulikhetene.

Vibeke Lundh Karlsen la vekt på i sitt innlegg i kommunestyret den 9.11, at det er viktig med flere tiltak hvor bruk av friluftsliv hadde en rolle i denne meldingen. Men vi antar at dette skyldes at rådmannen har tenkt å inkorporere tiltak fra kommunestyremeldingen om idrett og friluftsliv som snart skal være ferdig.

Vi mener at folkehelsemeldingen viser stor vilje til å styrke folkehelsen, men den kunne vært tydeligere og mer forpliktende når det gjelder konkrete tiltak. Tiltak som er omtalt i meldilngen er prosjekter som allerede er vedtatt, og andre ting som allerede er igangsatt. Frogn Arbeiderparti etterlyser at forslag under "nye folkehelsetiltak" må konkretiseres nærmere og det er derfor ikke klart for oss om dette er tiltak som er forpliktende.